Vérlemezkék

A vérlemezkék (trombociták) a csontvelőben termelődő, a véralvadásban szerepet játszó, sejtmag nélküli elemek. A vér legkisebb sejtjei, méretük mindösszesen 2-4 mikron, a fiatal sejtek nagyobbak, mint az idős sejtek.

Ennek az apró sejtnek, a vérlemezkének ép működése fontos a véralvadáshoz. Bármilyen érsérülésnél a trombociták az érfalhoz tapadnak, elindítva ezzel a szervezet védekezését a sérüléssel, vérzéssel szemben. A vérlemezkék kóros működése, vagy számuk csökkenése esetén vérzékenységre jellemző klinikai tünetek jelentkezhetnek, kisebb-nagyobb foltok a bőrön, a nyálkahártyákon, melyek összefolyhatnak, nagy vérzéses foltok alakulhatnak ki. Ilyenkor a vérzéses foltok felületesen helyezkednek el, a mélyebb rétegekben előforduló vérzések inkább véralvadási zavarokra jellemző.

A vérképvizsgálat segítségével meghatározható a vérlemezkék száma és nagysága. Egyes betegségekben és néhány személy esetében óriás vagy összecsapzódott vérlemezkék (vérlemezke-aggregátumok) jelenhetnek meg, ezek pontos mérése a sejtszámláló automata számára gondot jelent. Ilyen esetben szükséges lehet a vérkenet vizsgálata.

 

Az egyes laborértékek normál tartománya számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a teszt módszere),
és az eredmények értékei laboratóriumonként eltérőek lehetnek, ezért laboreredményeit mindig a kezelőorvosa értékelje!


MELLÉKHATÁS BEJELENTÉS:
Ha valamelyik termékünkkel kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük jelentse a helyi gyógyszerhatóságnak (OGYÉI) vagy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, illetve hívja fel a cégünket.

G.L. Pharma Magyarország Kft.
1132 Budapest, Váci út 18.
Tel: (+36 1) 486-1596

Felhasználási feltételek, mellékhatás bejelentés, felhasznált irodalom

A készítmény betegtájékoztatóját itt találja

Kód: 2024-003 Lezárás dátuma: 2024.01.16.