Idősek egyoldalú táplálkozása, szigorú diéta miatt vashiány alakul ki

Idősek egyoldalú táplálkozása vashiányhoz vezethet. A vashiány kialakulhat a helytelen táplálkozás következményeként is, elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben, akiknek a növekedés miatt több vasra van szükségük. A húst nem fogyasztó serdülő lányokban is vashiány léphet fel, mivel a gyors növekedés mellett elkezdenek menstruálni is.

 

A szervezet vasszükséglete terhesség és szoptatás alatt megnövekszik

A terhes és szoptató anyákban gyakrabban fejlődik ki vashiány, mivel a babának a fejlődéshez nagy mennyiségű vasra van szüksége. A vashiány alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez vezethet. A terhesség előtt álló és a terhes nők vaspótlása azért különösen fontos, hiszen számos szövődményt is megelőzhetnek. A vashiányos anyák által szoptatott babákban is jellemzően vashiányos vérszegénység alakul ki.

 

Erős, elhúzódó havi vérzés

A vashiány leggyakoribb oka a krónikus vérveszteség. A menopauza előtt a nőkben az elhúzódó vérzés vagy a rendszertelen bő vérzés okozhatja vashiányt.

 

Krónikus vérvesztés esetén
(pl. aranyér, gyomor- bélrendszeri vérzés, fekélybetegségek, gyulladásos bélbetegségek, véres vizelet)

Férfiakban és menopauza után lévő nőkben a vashiány általában az emésztőrendszer vérzésére - például egy vérző fekélyre vagy a vastagbélben található polipra utal. A hiányt okozhatja a szervezet más területén, például a vesékben előforduló vérzés is. A gyomor- bélrendszeri vérzést sokféle betegség okozhatja. Leggyakoribbak a fekélybetegségek, véna tágulatából történő vérzés, a rekeszsérv, a gyomor- bélrendszeri daganatos és gyulladásos betegségek, aranyér.

Bizonyos gyógyszerek, mint pl. az aszpirin vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is okozhatnak gyomornyálkahártya sérülést, melyből kisebb nagyobb vérvesztés jöhet létre.

 

Gyermekek és serdülők gyors növekedése, sportolás

Szervezetünk a vasat nem képes előállítani, így a megfelelő bevitelt kell biztosítani. A vashiány vagy vashiányos vérszegénység hosszú távú elváltozásokat okozhat. A vashiány káros hatással van a viselkedésre, a testi-lelki fejlődésre és a megismerő, a megismerésre vonatkozó agyi funkciók alakulására. Az eltérések már viszonylag enyhe vérszegénység esetén is kimutathatók. Éppen ezért fontos, hogy ezek az agyi, szellemi funkciók a fejlődési, érési szakaszokban - gyermekkor, serdülőkor - a szervezet megfelelő egészségi állapotában működjenek, s ne terhelje ezt vashiány.

Társulhat krónikus betegségekhez, gyulladásos folyamatokhoz, rosszindulatú daganatokhoz, májbetegséghez, szívelégtelenséghez és egyéb vashiányhoz vezető állapotokhoz

A fertőző gyulladásos vagy daganatos betegségekhez társuló, legalább egy hónapon át fennálló anémiát idült betegséghez társult anémiának hívják.

Fokozottan veszélyeztetettek a koraszülöttek (hiányos vasraktárak, gyakori vérvételek, fokozott gyarapodás), az újszülött kori patológiás állapotokon átesettek, a mesterségesen tápláltak (okkult bélvérzések), a táplálkozási és felszívódási zavarban szenvedők (elégtelen vasfelszívódás), akik gyakran szenvednek légúti vagy enteralis fertőzéses megbetegedésben (a szervezet vastartalékait részben a kórokozók használják fel, az enteritisekhez, bélférgességhez társuló okkult bélvérzések, kombinálódás az infekciós anémiával).


MELLÉKHATÁS BEJELENTÉS:
Ha valamelyik termékünkkel kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük jelentse a helyi gyógyszerhatóságnak (OGYÉI) vagy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, illetve hívja fel a cégünket.

G.L. Pharma Magyarország Kft.
1132 Budapest, Váci út 18.
Tel: (+36 1) 486-1596

Felhasználási feltételek, mellékhatás bejelentés, felhasznált irodalom

A készítmény betegtájékoztatóját itt találja

Kód: 2024-003 Lezárás dátuma: 2024.01.16.