Hemoglobin (Hgb)

A hemoglobin kb. 10 000 atomot magába foglaló fehérje, az oxigént a hemoglobin vas atomjai kötik meg. A vörösvérsejtek az artériás vérrel a tüdőből oxigént szállítanak a szövetekhez, majd a vénás vérrel szén-dioxidot juttatatnak vissza a tüdőbe. Ehhez a folyamathoz szükséges a hemoglobin tökéletesen megtartott szerkezete és funkciója.

A hemoglobin általában a nagyvérkép része, a hemoglobin (a vörösvértestekben található fehérje) mennyiségét méri, és jó jelzője a vér oxigénszállító képességének.

Ha valakinek a hemoglobinszintje alacsony, akkor vérszegény. Ekkor szervezete nem jut elég oxigénhez, ami fáradtságot és gyengeséget és más panaszokat is eredményezhet.

Magasabb lehet a haemoglobinérték idült szívbetegségben, tüdőbetegség következtében, ilyenkor a vörösvértestek túltermelődése a csontvelőben, illetve kevés folyadékbevitel során kialakult kiszáradás miatt átmenetileg magasabb értéket mérhetünk.

 

Az egyes laborértékek normál tartománya számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a teszt módszere),
és az eredmények értékei laboratóriumonként eltérőek lehetnek, ezért laboreredményeit mindig a kezelőorvosa értékelje!


MELLÉKHATÁS BEJELENTÉS:
Ha valamelyik termékünkkel kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük jelentse a helyi gyógyszerhatóságnak (OGYÉI) vagy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, illetve hívja fel a cégünket.

G.L. Pharma Magyarország Kft.
1132 Budapest, Váci út 18.
Tel: (+36 1) 486-1596

Felhasználási feltételek, mellékhatás bejelentés, felhasznált irodalom

A készítmény betegtájékoztatóját itt találja

Kód: 2024-003 Lezárás dátuma: 2024.01.16.