Fehérvérsejtek (FVS)

A csontvelőben képződő, maggal rendelkező sejtek. A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének sejtes elemei, 5 fő fajtájuk van: neutrofilek, limfociták, bazofilek, eozinofilek és monociták. Ha a szervezet bármely pontján pl. fertőzés alakul ki, számuk és arányuk rövid időre megváltozhat. Fertőzés esetén például a neutrofilek, allergiákban az eozinofilek, míg leukémiákban egyetlen sejtvonal (például limfocita) aránya növekedhet meg jelentősen. Ebben az esetben ez a sejttípus nagy számban lehet jelen, érett és többféle éretlen formában. A vérképvizsgálattal egyrészt meghatározható, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő számú FVS a fertőzések leküzdéséhez, másrészt kimutatható, ha valamelyik sejttípusból a vártnál több található. Segítségével megállapítható továbbá az egyes sejttípusok száma és egymáshoz viszonyított százalékos aránya is.

Fehérvérsejtek (FVS) meghatározását különböző okból, általában a teljes vérkép részeként kéri az orvos. A vizsgálatot a terápia, a gyógyulás nyomon követésére is használhatják.

 

Az egyes laborértékek normál tartománya számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a teszt módszere),
és az eredmények értékei laboratóriumonként eltérőek lehetnek, ezért laboreredményeit mindig a kezelőorvosa értékelje!


MELLÉKHATÁS BEJELENTÉS:
Ha valamelyik termékünkkel kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük jelentse a helyi gyógyszerhatóságnak (OGYÉI) vagy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, illetve hívja fel a cégünket.

G.L. Pharma Magyarország Kft.
1132 Budapest, Váci út 18.
Tel: (+36 1) 486-1596

Felhasználási feltételek, mellékhatás bejelentés, felhasznált irodalom

A készítmény betegtájékoztatóját itt találja

Kód: 2024-003 Lezárás dátuma: 2024.01.16.